Cryptovaluta is een onderwerp waar veel over gesproken wordt, maar dat weinig mensen echt begrijpen. Iedereen heeft wel eens gehoord van cryptomining, maar wat is dat precies? Hoe wordt cryptovaluta gemijnd en waarom is cryptomining in Nederland vaak verdacht?
De basis van cryptovaluta
Cryptovaluta zijn digitale waardemiddelen die gebruikt kunnen worden om waarde te delen of op te slaan. In tegenstelling tot normale valuta worden transacties van cryptovaluta niet door een centrale instantie, zoals een bank, bijgehouden, maar via een blockchain. Dit is een openbaar logboek waarin alle transacties worden vastgelegd en geverifieerd.
Waarom kiezen mensen voor cryptovaluta?
Voorstanders van cryptovaluta willen een waardemiddel dat buiten de controle van overheden en banken valt. Ze zien inflatie als een verborgen belasting. Echter, cryptovaluta is zeer volatiel en de waarde kan sterk fluctueren door bijvoorbeeld een enkele tweet. Dit maakt het een riskante investering.
De risico's van cryptovaluta
Cryptovaluta wordt vaak gebruikt voor illegale activiteiten zoals witwassen, drugshandel en belastingontduiking. Zonder cryptovaluta zouden veel van deze transacties niet mogelijk zijn. Bovendien kan ook een bonafide transactie illegaal worden als er geen omzetbelasting wordt betaald.
Hoe werkt cryptomining?
Cryptovaluta wordt gemijnd met speciale computers, cryptominers. Deze computers lossen complexe cryptografische puzzels op. Dit proces vergt veel rekenkracht en energie. Mijnen gebeurt vaak in samenwerkingsverbanden, de zogenaamde mining-pools.
Waarom is cryptomining vaak verdacht?
In Nederland is cryptomining vaak verdacht omdat de kosten voor energie hoger zijn dan de opbrengst van de gemijnde cryptovaluta. Hierdoor is het mijnen hier meestal niet rendabel. Een bonafide bedrijf dat zijn inkomsten verdient met cryptomining zal zich dan ook niet in Nederland vestigen.
Waarom investeren in cryptominers niet verstandig is
Cryptominers verouderen snel en het mijnen van cryptovaluta wordt steeds minder rendabel door stijgende energiekosten en dalende cryptowaarden. De apparatuur is duur en de opbrengst is meestal lager dan de kosten.
De gelijkenissen tussen cryptomining en hennepkweken
Net als hennepkweken verbruikt cryptomining veel energie. Criminelen gebruiken vaak gestolen stroom om kosten te besparen. Beide activiteiten leiden tot brandgevaar door geknoei met elektriciteit en vereisen uitgebreide koeling.
Cryptomining en cybercrime
Cybercriminelen gebruiken soms malware om controle te krijgen over andermans computers en deze te laten mijnen. Dit kan de ventilator van je computer snel laten draaien en je energierekening verhogen. Gebruik software om je tegen malware te beschermen.