Skip Navigation or Skip to Content

Wat je als ondernemer moet weten over de VOG

17 mei 2024
1 min leestijd

Voor veel beroepen is het belangrijk dat medewerkers een VOG, ofwel een Verklaring Omtrent het Gedrag, kunnen tonen. Wanneer krijg je als ondernemer hiermee te maken? Waarom zou je een VOG verplicht stellen binnen je organisatie en wanneer is het wettelijk verplicht? In dit artikel lees je alles over de VOG en het belang ervan.

Wat is een VOG?

Voor veel beroepen is het belangrijk dat medewerkers een VOG, ofwel een Verklaring Omtrent het Gedrag, kunnen tonen. Wanneer krijg je als ondernemer hiermee te maken? Waarom zou je een VOG verplicht stellen binnen je organisatie en wanneer is het wettelijk verplicht? In dit artikel lees je alles over de VOG en het belang ervan.

Welke ondernemers hebben te maken met een VOG?

Zoals eerder genoemd, zijn sommige organisaties wettelijk verplicht een VOG te vragen aan hun medewerkers. Andere bedrijven kiezen hier vrijwillig voor. Het is soms relevant om te weten wat de achtergrond van een werknemer is, vooral in specifieke functies.

Wanneer vraag je als ondernemer om een VOG?

Het kan zeer verstandig zijn om een VOG te verplichten als je toekomstige medewerker te maken krijgt met grote hoeveelheden geld of gevoelige informatie. Je wilt weten wie je vertrouwt. Ook als er gewerkt wordt met machines, opslag of gevaarlijke stoffen, is het raadzaam om een VOG te vragen. Ook managers met veel bevoegdheden zijn goed om vooraf te screenen op goed gedrag.

Waarom is het belangrijk om een VOG te verplichten?

Door een VOG te verplichten voor medewerkers met verantwoordelijkheden verklein je het risico op incidenten binnen je bedrijf. Als iemand in het verleden onbehoorlijk heeft gehandeld, kun je dit op tijd weten en problemen voorkomen. Het is ook een stukje verantwoordelijkheid naar je andere werknemers: je minimaliseert risico’s en toont aan dat je hun veiligheid serieus neemt.

Verschillende soorten VOG

Er zijn verschillende VOG’s voor uiteenlopende functies en sectoren:

  • VOG voor werk bij een organisatie, stichting of (overheids)instantie
  • VOG voor vrijwilligerswerk
  • VOG voor stages
  • VOG voor zzp’ers
  • VOG voor eigenaren
  • VOG voor schietverenigingen
  • VOG voor visumaanvragen/emigratie
  • VOG voor registratie in een (beroeps)register
  • VOG voor vergunningsaanvragen

Wanneer heb je als ondernemer zelf een VOG nodig?

Ook jij als ondernemer kunt een VOG nodig hebben. Een opdrachtgever kan dit eisen voordat je een opdracht mag uitvoeren. Het kan ook nodig zijn voor aansluiting bij een brancheorganisatie of voor een vergunningsaanvraag. Bijvoorbeeld, als je een horecazaak wilt beginnen en een exploitatievergunning nodig hebt voor het schenken van alcohol, heb je een speciale VOG nodig.

VOG aanvragen: zo doe je dat

Als ondernemer moet je aangeven hoe een VOG aangevraagd kan worden door de medewerker. Je kunt een VOG digitaal of schriftelijk klaarzetten voor je medewerker via Justis.nl, de officiële website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Let op: commerciële partijen bieden deze dienst ook aan, maar zij rekenen extra kosten bovenop de standaardkosten.

Wanneer krijg je geen VOG meer?

Of je een VOG krijgt, hangt af van de specifieke VOG die je aanvraagt en je strafblad. Als je bijvoorbeeld meerdere keren bent opgepakt voor rijden onder invloed, kan het moeilijk zijn om taxichauffeur te worden. Via www.watdevog.nl kun je een test doen om te zien of je in aanmerking komt voor een bepaalde VOG.