Skip Navigation or Skip to Content

Buitengebied

Veilig wonen en werken in het (agrarisch) buitengebied van Oost-Brabant

Als ondernemer in het buitengebied kun je te maken krijgen met uitdagingen zoals inbraak, (GPS) diefstal, drugsproductie (XTC labs en hennepkwekerijen), opslag van drugs, dumpingen van drugsafval, en wildstroperij. Ook zien we illegale productie van tabak of alcohol en arbeidsuitbuiting. Daarnaast is er een toename in digitale criminaliteit, zoals phishing en ransomware.

Wat kun je als ondernemer doen?

1) Wees alert op signalen en risico’s

Leer de signalen te herkennen via onze gratis bijeenkomsten, vaak in samenwerking met ZLTO. Wil je als gemeente of ondernemersvereniging een bijeenkomst organiseren? Neem contact op met Guinevere van der Veer.

2) Zorg voor een goede huurovereenkomst als je een loods of stal verhuurt

Wees alert op mogelijk misbruik van je pand voor criminele activiteiten zoals drugslabs of opslag van gestolen goederen. Een goede huurovereenkomst met clausules voor onaangekondigde controles en aansprakelijkheid kan veel problemen voorkomen. Je vindt hier een model huurovereenkomst .

3) Ongewenst bezoek op je erf

Eén op de vijf boeren in Brabant en Zeeland is weleens benaderd door criminelen die een leegstaande stal zochten voor drugsproductie of andere criminele activiteiten. Het is belangrijk om nee te zeggen. Tijdens onze gratis training ‘Ongewenst bezoek op je erf’ leer je hoe je hiermee omgaat doormiddel van scenario’s die worden nagedaan door trainingsacteurs.

4) Verhoog de veiligheid van jouw bedrijf

We bieden een gratis veiligheidsscan voor agrarisch ondernemers in het buitengebied. Een expert controleert je erf en gebouwen en geeft advies over beveiligingsmaatregelen. Kijk hier voor meer informatie en op dit gratis aan te vragen.

5) Bescherm je onderneming tegen cybercriminaliteit

Wanneer systemen als voedermachines of irrigatiesystemen door hackers worden verstoord, kan dit grotere gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om je systemen goed te beveiligen en het cyberbewustzijn van je medewerkers te vergroten. Bezoek onze pagina over cybercrime voor meer informatie hierover. Ben je slachtoffer geworden van cybercrime? Kijk dan op onze Hackhelpdesk voor tips om de schade de beperken en herstel in gang te zetten.

6) Werk samen met andere ondernemers, politie, gemeente en brandweer

Een goede samenwerking is cruciaal voor het aanpakken van problemen in het buitengebied. Overweeg een Keurmerk Veilig Ondernemen traject om samen met lokale partijen veiligheidsmaatregelen te treffen. Neem contact op met Guinevere van der Veer voor meer informatie.

En heb je als ondernemer ideeën om criminaliteit in het buitengebied aan te pakken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Meld je aan voor een sessie in jouw buurt! Wij brengen ondernemers, gemeenten en politie samen aan tafel om jouw ideeën te bespreken en concrete stappen te zetten voor een veiliger buitengebied. Voor jou kost het niets, maar levert het wel veel op! Kijk hier voor meer informatie.

7) Meld verdachte situaties

Zie je iets verdachts of ben je benaderd door criminelen? Meld dit bij de wijkagent of bel 0900-8844. Voor anonieme meldingen, contacteer Meld Misdaad Anoniem of Team Criminele Inlichtingen bij signalen van ernstige misdrijven.

Evenementen

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten. Deelname is voor jou als ondernemer gratis. Meld je hier aan voor een van onze evenementen. Wil je zelf een bijeenkomst organiseren met ons of wil je dat wij een presentatie geven? Neem dan contact op met Guinevere van der Veer of via dit formulier.

Bent u geholpen met deze informatie?