Winkeldiefstal is de afgelopen jaren fors gestegen. Of het nu door inflatie, minder sociale controle of zelfscan-kassa’s komt, het is een zorgwekkende trend. Hoe herken en voorkom je winkeldiefstal? En wat doe je als je een dief betrapt?
Waar ligt de grens bij winkeldiefstal?
Als winkelier mag je iemand aanhouden bij redelijke verdenking van diefstal. Dit geldt zodra een klant de kassa passeert zonder te betalen of spullen in zijn zakken of een geprepareerde tas stopt. Zorg dat je huisregels duidelijk aangeven wat wel en niet is toegestaan, zoals het gebruik van (herbruikbare) tassen.
Zelfscan-kassa's en diefstal
Zelfscan-kassa’s kunnen winkeldiefstal vergemakkelijken. Voer daarom regelmatig en grondige controles uit. Duidelijke regels voor het gebruik van zelfscan-kassa’s, zoals het melden van dubbele transacties, helpen diefstal te voorkomen.
Hoe herken je een winkeldief?
Winkeldieven vertonen vaak doelloos gedrag en letten meer op de omgeving en het personeel dan op de producten. Ze spiegelen vaak de schappen en gedragen zich afwachtend of anders dan normale klanten.
Afleiding door medeplegers
Winkeldieven werken vaak samen. Eén leidt de winkelier af terwijl de ander steelt. Let op klanten die veel vragen stellen zonder echte interesse en je naar plekken lokken met minder overzicht.
Geprepareerde tassen
Geprepareerde tassen, vaak bekleed met aluminiumfolie, omzeilen beveiligingstags en wijzen op georganiseerde diefstal. Let op klanten met koeltassen en zorg dat je personeel weet waarom deze extra aandacht verdienen.
Voorkom winkeldiefstal
Voorkomen is beter dan genezen. Spreek klanten aan bij afwijkend gedrag op een vriendelijke manier. Begroet elke klant bij binnenkomst om een gevoel van zichtbaarheid te creëren, wat eerlijke klanten geruststelt en dieven afschrikt.
Wat te doen bij aanhouding?
Als je een winkeldief aanhoudt, blijf dan kalm en professioneel. Volg je huisregels en meld de aanhouding bij de politie. Zorg dat je altijd met twee medewerkers aanwezig bent bij een aanhouding voor extra veiligheid.
Winkelverbod geven
Een winkelverbod zorgt ervoor dat de dief een jaar lang niet in je winkel mag komen. Dit beschermt jou, je personeel en helpt de politie bij het aanpakken van veelplegers. Werk samen met andere winkeliers voor een collectief winkelverbod.
Aangifte doen, ook zonder aanhouding
Ontdek je de diefstal pas later of wil je de confrontatie vermijden? Doe dan alsnog aangifte. Bewaar camerabeelden en voeg deze toe aan je aangifte. Bekijk de website van de politie voor informatie over digitale aangifte.
Schade verhalen met SO-DA
SO-DA helpt winkeliers bij het verhalen van schade door winkeldiefstal. Ze vorderen een normbedrag van €181,- op basis van “no cure no pay”. Jaarlijks vordert SO-DA meer dan een miljoen euro van winkeldieven, brandstofdieven en fraudeurs.
Door deze stappen te volgen, kun je winkeldiefstal herkennen, voorkomen en er effectief mee omgaan. Bescherm je winkel, medewerkers en omzet door goed voorbereid te zijn op winkeldiefstal.